Το ΔΣ του Σωματείου

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΘΡΑΚΗ, Greece
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πιπερούδης Χρήστος ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μαλκίδης Δημήτρης, ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ασπιώτης Ευστάθιος, ΤΑΜΙΑΣ: Τζουβάρας Γεώργιος, ΑΝΑΠ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Κεϊμας Στέφανος, ΜΕΛΟΣ: Καρασούλας Aθανάσιος. Μπεντίλλας Παύλος

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΕΚΤΑΚΤΟ: Προσωρινή αναστολή του πλαφόν στην συνταγογράφηση φαρμάκων από το ΣτΕ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ανέστειλε προσωρινά το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις των φαρμάκων για αποτροπή πιθανολογούμενης βλάβης της υγείας των πολιτών.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο, έκανε δεκτή την αίτηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που ζητούσε να ανασταλεί το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Η αναστολή ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ επί της κυρίας προσφυγής (αίτησης ακύρωσης) που έχει καταθέσει ο ΙΣΑ.
Μένει η δραστική ουσία
Εξάλλου, στη δικαστική απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση των γιατρών και φαρμακοποιών να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τις σχετικές διατάξεις για τη συνταγογράφηση με βάσει «τη δραστική ουσία» όπως αναφέρεται στην ΕΜΠ4/17.11.2012 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.
Η επίμαχη υπουργική απόφαση αναφέρεται «στον μηχανισμό εφαρμογής και ενημέρωσης ιατρών για τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας».
Ο ΙΣΑ υποστηρίζει πως «είναι αντισυνταγματικό και παράνομο το μέτρο του πλαφόν συνταγογράφησης και προσβάλλει την ιατρική λειτουργία, ενώ δημιουργεί προβλήματα στην δημόσια υγεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου