Το ΔΣ του Σωματείου

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΘΡΑΚΗ, Greece
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πιπερούδης Χρήστος ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μαλκίδης Δημήτρης, ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ασπιώτης Ευστάθιος, ΤΑΜΙΑΣ: Τζουβάρας Γεώργιος, ΑΝΑΠ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Κεϊμας Στέφανος, ΜΕΛΟΣ: Καρασούλας Aθανάσιος. Μπεντίλλας Παύλος

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΕΑΥΦΕ‏

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΕΑΥΦΕ‏


ΝΟΜΟΣ 4052/01-03-2012
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ & ΕΝΝΟΙΕΣ
Για την Επικουρική Ασφάλιση στην Ελλάδα
Ανεξάρτητα αν το Ταμείο που ανήκουν οι ασφαλισμένοι είναι ΝΠΙΔ ή ΝΠΔΔ

Ενημερωτικό Σημείωμα



Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, συναντήσεις με τον Υπουργό και τα πολιτικά κόμματα, καθώς επίσης και με τη συμπαράσταση ορισμένων Βουλευτών κατά τη διαδικασία πριν και μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στις επιτροπές της Βουλής (οικονομικών, κοινωνικών υποθέσεων), στις διακομματικές συνεδριάσεις, αλλά και στην Ολομέλεια, πετύχαμε να διατηρηθούν στο ακέραιο τα βασικά σημεία για την αυτονομία και την αυτοδιαχείριση όσων Ταμείων το επιθυμούν, και εν προκειμένω για το ΤΕΑΥΦΕ, ως ΝΠΙΔ, δηλαδή να λειτουργούν όπως λειτουργούσαν μέχρι 30/09/2008. 
Συνοπτικά, τα βασικά σημεία στήριξης της αυτονομίας ως ΝΠΙΔ είναι:
ü  Η υποχρεωτικότητα και καθολικότητα της επικουρικής ασφάλισης
ü  Οι εισφορές και ο τρόπος είσπραξής τους
ü  Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και το ποσό της σύνταξης
ü  Τα περιουσιακά στοιχεία
ü  Τα ασφαλιστέα πρόσωπα
ü  Το νομικό καθεστώς

Ειδικότερα:
Η επικουρική ασφάλιση είναι υποχρεωτική και καθολική για όλους τους μισθωτούς της χώρας, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από 01/01/1983.



Α.  Εισφορές
ü  Οι εισφορές είναι προκαθορισμένες και νομικά κατοχυρωμένες
o   Για τους πριν το 1992 ασφαλισμένους για το ΤΕΑΥΦΕ:
Για την επικουρική σύνταξη:               4% ασφαλισμένοι
4% εργοδότες
                        Για το εφ’ άπαξ:                                  2% ασφαλισμένοι
o   Για τους ασφαλισμένους από 01/01/1993:
Για την επικουρική σύνταξη:               3% ασφαλισμένοι
                                                            3% εργοδότες
Για το εφ’ άπαξ:                                  4% ασφαλισμένοι
Αυτές οι εισφορές για την επικουρική σύνταξη ισχύουν για όλα τα Επικουρικά Ταμεία στην χώρα μας για τους ασφαλισμένους από 01/01/1983 και μετά.

Β.  Είσπραξη εισφορών
ü  Για την είσπραξη των εισφορών ισχύει υποχρεωτικά το ίδιο καθεστώς, οποιαδήποτε  νομική μορφή και αν έχει το Ταμείο, δηλαδή βεβαίωση και είσπραξη εισφορών κατά ΚΕΔΕ (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων).  Ό,τι ισχύει σήμερα θα ισχύσει και από εδώ και πέρα, ανεξαρτήτως αν το Ταμείο θα είναι ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ.

Γ.  Επικουρική Σύνταξη
ü  Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, όρια ηλικίας, απονομή σύνταξης, χρόνος ασφάλισης:  Ό,τι θα ισχύει για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΝΠΔΔ) θα ισχύει υποχρεωτικά και για αυτά που δεν θα ενταχθούν και θα παραμείνουν ως ΝΠΙΔ, διότι η επικουρική ασφάλιση είναι υποχρεωτική, καθολική και συνταγματικά κατοχυρωμένη ως δεύτερο πυλώνας ασφάλισης.

Δ.  Περιουσία, αποθεματικά, χαρτοφυλάκιο, ακίνητα:
o   Σε αυτά που θα ενταχθούν από 01/07/2012 και οριστικά από 01/01/2013 θα αποτελούν ένα ενιαίο περιουσιακό στοιχείο, μία περιουσία και καταργείται καθ’ ολοκληρία η οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια.


o   Αυτά που θα παραμείνουν αυτόνομα ως ΝΠΙΔ διατηρούν την περιουσία τους, αποθεματικά και ακίνητα, όπως έχει σήμερα.

Ε.  Ασφαλιστέα πρόσωπα
Νόμος 4052/01-03-2012. 
«Άρθρο 37 - Ασφαλιστέα πρόσωπα
1. Στην ασφάλιση του ΕΤΕΑ υπάγονται υποχρεωτικά:  α) οι νεοπροσλαμβανόμενοι στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μετά την έναρξη λειτουργίας του ΕΤΕΑ, των οποίων τα ταμεία – τομείς ή κλάδοι επικουρικής ασφάλισης είναι ενταγμένοι στο ΕΤΕΑ, β) οι ήδη ασφαλισμένοι των ταμείων - τομέων και κλάδων επικουρικής ασφάλισης που εντάσσονται στο ΕΤΕΑ.
2. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, των οποίων τα ταμεία-τομείς ή κλάδοι επικουρικής ασφάλισης δεν εντάσσονται στο ΕΤΕΑ, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση αυτών των ταμείων -τομέων ή κλάδων επικουρικής ασφάλισης.»

Στ.  Νομικό καθεστώς
Νόμος 4052/01-03-2012. 
«Άρθρο 36 - Ένταξη
1. Στο ΕΤΕΑ εντάσσονται από την έναρξη λειτουργίας του: α) το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), β) οι τομείς του Tαμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), γ) το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και οι τομείς αυτού «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ», δ) το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ως προς την επικουρική ασφάλιση, ε) οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και στ) o Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του
ΤΑΥΤΕΚΩ ως προς τους κατ΄ επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένους του. Το ΕΤΕΑ λειτουργεί με ενιαία διοικητική και οικονομική οργάνωση.




2. Μέχρι την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΕΤΕΑ τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο ταμεία, τομείς και κλάδοι δύνανται με αποφάσεις των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των ασφαλισμένων κάθε ταμείου ή τομέα ή κλάδου να εξαιρούνται από την ανωτέρω ένταξη.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δύνανται να εντάσσονται στο ΕΤΕΑ μέχρι 31.12.2012, μετά από σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης και άλλα επικουρικά ταμεία, καθώς και όσα από τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου εξαιρέθηκαν.
4. Τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου αυτού ταμεία, τομείς ή κλάδοι επικουρικής ασφάλισης που δεν εντάσσονται μέχρι τις 31.12.2012 στο ΕΤΕΑ μετατρέπονται αυτοδίκαια σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) υποχρεωτικής ασφάλισης κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 7 και 8 του ν. 3029/2002 (Α΄160).»



















ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΕΥΛΟΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΡΙΕΣ


ðΓΙΑΤΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ & ΜΠΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ;
Εκείνο που επιδιώκεται είναι να καλυφθεί κυρίως το έλλειμμα του Επικουρικού Ταμείου του ΙΚΑ για 3-4 χρόνια και μετά βλέπουμε.
Σήμερα το Επικουρικό του ΙΚΑ εισπράττει περίπου 105 εκατ. ευρώ μηνιαίως και χρειάζεται για τις επικουρικές συντάξεις περίπου 155 εκατ. ευρώ μηνιαίως, δηλαδή έχει έλλειμμα περίπου 50 εκατ. ευρώ το μήνα Χ 14 = 700 εκατ. ευρώ ετησίως.
Αυτό το έλλειμμα θέλουν να καλύψουν.  Με απλές αποφάσεις του ΔΣ του νέου Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης θα πληρώνονται οι συντάξεις ενιαία για όλα τα Ταμεία και από το ίδιο λογιστήριο, μιας και η περιουσία πλέον από 01/07/2012 και 01/01/2013 θα είναι ΜΙΑ & ΜΟΝΑΔΙΚΗ και θα χρησιμοποιούνται πλέον ΤΑ ΕΝΙΑΙΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ!!!   Για αυτό νομοθέτησε.
o   Ένα μικρό ΔΣ περίπου 11 μελών, να μην συμμετέχουν πολλοί φορείς, να το ελέγχει η εκάστοτε Κυβέρνηση.
o   Ένα περιουσιακό στοιχείο, ένα λογιστήριο, ένας ισολογισμός.  Άρα, στο τέλος κάθε μήνα με απλή απόφαση ΔΣ θα εκταμιεύονται τα χρήματα για τις επικουρικές συντάξεις (αυτό το βαφτίζουν αλληλεγγύη!!!). 
Ναι, αλλά μέσα σε 3-4 χρόνια  τα αποθεματικά τελειώνουν και τότε τι γίνεται;  Περικοπή συντάξεων!
Ενώ μέχρι σήμερα απαιτείτο υπουργική απόφαση για μεταφορά χρημάτων από Ταμείο σε Ταμείο και βέβαια η σύμφωνη γνώμη του ΔΣ του εκάστοτε φορέα για δανεισμό και μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα.  Με το ΕΤΕΑ θα είναι εσωτερική υπόθεση, μια απλή απόφαση του ΔΣ.
o   Καταργείται από 01/07/2012 η λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια των Επικουρικών Ταμείων, που θα ενταχθούν.


o   Τελειώνει η επικουρική ασφάλιση των κλάδων οριστικά από 01/07/2012 και 01/01/2013 για όποιον κλάδο ενταχθεί.

·         Εάν ενταχθείς στο ΕΤΕΑ, θα έχεις την ασφάλεια του Κράτους;
Ο νόμος προβλέπει ότι όσο θα υπάρχουν λεφτά, το ΕΤΕΑ, θα πληρώνει συντάξεις.  Διαφορετικά θα μειώνονται ανάλογα.  Και για να μην υπάρξει και καμία παρεξήγηση:
Νόμος 4052/2012
«Άρθρο 42 – Καθορισμός ποσού σύνταξης, παρ. 1δ) τον συντελεστή βιωσιμότητας, ο οποίος θα πρέπει να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τις νέες και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μέσω ενός μηχανισμού μειωμένης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές, έτσι ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων στο ταμείο, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Εάν και μετά την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας προκύψει οποιοδήποτε έλλειμμα, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ύστερα από τεκμηριωμένη πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, το ποσό της σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται πριν από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, με την προϋπόθεση της μη ύπαρξης ελλείμματος σε αυτό και το επόμενο έτος, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Αυτό θα πρέπει να επανεξετάζεται σε τριμηνιαία βάση και αν απαιτούνται περισσότερες προσαρμογές θα λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.»  Φευ! 
Επομένως, ποια ασφάλεια παρέχει;

·         Ναι, αλλά το ΕΤΕΑ είναι ΝΠΔΔ.
Α)  Με ρητή διάταξη στον τελευταίο νόμο, όπως αναφέρεται παραπάνω, η επικουρική σύνταξη δεν καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Β)  Ίσα – ίσα, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα καταρρεύσει άμεσα, σε 3, το πολύ 4 χρόνια και έτσι οι συντάξεις μοιραία πλέον θα πάνε όλες στα 280 ευρώ μηνιαίως και βλέπουμε.




·         Ναι, αλλά αν μείνουμε μόνοι μας, ποιος μας εγγυάται;
Γιατί, εάν ενταχθούμε, ποιος μας εξασφαλίζει;
Εάν μείνουμε μόνοι μας:
o   Θα έχουμε την περιουσία μας (τα δύο υπερσύγχρονα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας)
o   Θα έχουμε τα αποθεματικά μας (μετά το κούρεμα θα είναι περίπου 180-200 εκατ. ευρώ στον κλάδο Σύνταξης και περίπου 30-40 εκατ. ευρώ στον κλάδο Πρόνοιας)
o   Θα διοικούμε το Ταμείο όπως πριν το 2008 μόνο με την υψηλή εποπτεία της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 7 & 8 του νόμου «Ρέππα» περί Επαγγελματικών Ταμείων».
o   Θα προσαρμόσουμε τις συντάξεις μας με βάση τις δικές μας δυνατότητες, δηλαδή στην χειρότερη περίπτωση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες του ΕΤΕΑ, ώστε να εξασφαλίζεται η διαχρονική βιωσιμότητα του Ταμείου και η αλληλεγγύη των γενεών.

«   Είμαστε σε επαφή με τις Ομοσπονδίες και των άλλων Επικουρικών Ταμείων του ΤΕΑΙΤ, ώστε να συνεργαστούμε για την αυτονομία των Ταμείων μας.  Πάντως, υπάρχει κινητικότητα και από τις άλλες Ομοσπονδίες για αυτονομία ως ΝΠΙΔ (πχ: Ασφαλιστές, Τρόφιμα, Πετρέλαια, κλπ.)

·         Δηλαδή, θα γίνει Επαγγελματικό Ταμείο;
Όχι.  Υποχρεωτικά θα παραμείνει Επικουρικό Ταμείο, διότι η επικουρική ασφάλιση είναι υποχρεωτική ασφάλιση, ενώ στα Επαγγελματικά Ταμεία, προαιρετική.  Δηλαδή δεν γίνεται όσοι θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ να έχουν υποχρεωτική ασφάλιση, πχ: τα 4 εκατ. έλληνες και το υπόλοιπο 1 εκατ., που θα παραμείνει ως ΝΠΙΔ, να έχει κάτι άλλο.  ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!  Αφού υποχρεωτικά όλοι οι έλληνες πρέπει να έχουν επικουρική ασφάλιση!



·         Ναι, αλλά θα έχουμε ανεργία, ύφεση και άρα τα έσοδά μας θα μειωθούν σημαντικά.  Θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας;
Αν δεν μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα ως ΝΠΙΔ με την περιουσία μας και τα ακίνητά μας, γιατί θα τα βγάλουμε πέρα σαν ΝΠΔΔ μέσα στο ΕΤΕΑ, χωρίς αποθεματικά και κτήρια;  Εκεί μοιραία θα έχουμε την τύχη των Επικουρικών του ΙΚΑ και τα αποθεματικά μας θα εξανεμιστούν άμεσα, το πολύ μέσα σε 2-3 χρόνια για να καλύψουν τα ελλείμματα των άλλων ενοποιημένων Ταμείων.
Επιπροσθέτως, ακόμη και στην κρίση η φαρμακοβιομηχανία είναι από τους κλάδους, που καταγράφουν τους μεγαλύτερους ρυθμούς έρευνας και ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο.  Άρα, έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και ως κλάδος.

·         Ναι, αλλά στο ΕΤΕΑ θα είμαστε όλοι μαζί και κάτι μπορεί να γίνει, να προβλεφθεί κάτι για το μέλλον.
Δεν υπάρχει περίπτωση να προβλεφθεί ποτέ τίποτα.  Δημόσια διαχείριση = φτώχεια + εξαθλίωση και ειδικά στο Μνημόνιο.  Εάν η οικονομία πάει καλά, έχουμε ανάκαμψη, ανάπτυξη και πτώση της ανεργίας, όποια οφέλη θα έχει ένα δημόσιο Επικουρικό Ταμείο, τα υπερδιπλάσια θα έχει ένα ΝΠΙΔ, που θα διαχειρίζεται με ευελιξία τα ακίνητα και τα περιουσιακά του στοιχεία, θα παρεμβαίνει άμεσα και θα κάνει έγκαιρα τις διορθωτικές κινήσεις, ενώ το ΝΠΔΔ θα περιμένει τον «πατερούλη κράτος» να αποφασίσει όταν αποφασίσει όπως θα αποφασίσει, δηλαδή όπως τώρα, που μας φόρτωνε δάνεια και μας πτώχευσε!!!

·         Ναι, αλλά ως ΝΠΔΔ υπάρχει η εγγύηση του Κράτους στη διοίκηση και τη διαχείριση των αποθεματικών.
Η διοίκηση και η διαχείριση και στα ΝΠΙΔ θα είναι ελεγχόμενη και με αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες.  Σε ένα ΝΠΙΔ η διαφορά θα είναι μόνο στην αυτονομία και στην άσκηση της διοίκησης και της λειτουργίας.  Επίσης, ως ΝΠΙΔ καθοριστικό ρόλο παίζει η τήρηση του προϋπολογισμού και η παρακολούθηση της πορείας των εσόδων – εξόδων.
Επιπροσθέτως, σημαντικό είναι ότι στα ΝΠΙΔ η εισφοροδιαφυγή θα μηδενιστεί σχεδόν αμέσως, ενώ στα ΝΠΔΔ γίνεται το αντίθετο, αυξάνεται!!!


Χαρακτηριστικό είναι ότι τα περισσότερα Ταμεία έχουν να κλείσουν ισολογισμούς από 2 έως 10 χρόνια και η μέση εισφοροδιαφυγή αγγίζει το 21%.
Επίσης, έχουμε πάρει όλοι «γεύση» από τη διαχείριση των αποθεματικών από το Κράτος:
o   Άτοκα στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι το 1982
o   Ελεγχόμενη διαχείριση από το ίδιο το Κράτος με αποτέλεσμα σήμερα όλα τα Ταμεία να κρατάνε στο χαρτοφυλάκιό τους μετοχές των ΔΕΚΟ και ορισμένων τραπεζών, που στην ουσία είναι χωρίς αντίκρισμα και όποιο Ταμείο ρευστοποιήσει, θα χάσει και από το κεφάλαιό του

Τα ξένα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν απόδοση των αποθεματικών τους που ξεπερνά το 12% ετησίως, στην Ελλάδα, όμως, πριν την κρίση, ήταν μόλις στο 3,8% ετησίως, ενώ τώρα με το κούρεμα τα περισσότερα Ταμεία χάνουν >80% των αποθεματικών τους.

·         Ναι, αλλά μετά το «κούρεμα», τα αποθεματικά μας έχουν εξανεμιστεί.
Πράγματι, τα αποθεματικά μειώθηκαν με το «κούρεμα», αλλά όσο και αν μειώθηκαν, παραμένουν περίπου στο 80%, δηλαδή περίπου 200 εκατ. ευρώ (μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, τραπεζικά Ομόλογα, ΟΕΔ, ρευστά διαθέσιμα), που είναι πολύ περισσότερα από το «μηδέν» που θα έχουμε στο ΕΤΑΜ, εάν ενταχθούμε.
Το σημαντικότερο, όμως, όλων είναι ότι το Ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ που αγοράσαμε το 2007 και έγινε τόσος θόρυβος και που ασκήθηκαν διώξεις, ΔΕΝ ΚΟΥΡΕΥΕΤΑΙ, ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΙΚΟ ΟΜΟΛΟΓΟ!! Και έτσι κερδίζουμε τα 65 εκατ. ευρώ συν τα 39 εκατ. ευρώ από τους τόκους.  Δηλαδή στο ΤΕΑΥΦΕ το κούρεμα έφτασε μόλις στο 20-25%, λόγω των επενδυτικών επιλογών μας, ενώ σε άλλα Ταμεία φτάνει μέχρι και το 80% των αποθεματικών τους.
(ΣΣ:  Η ιστορία εκδικείται αμείλικτα τους λαϊκιστές, τους κομματικούς εγκάθετους και τους συκοφάντες).






·         Ναι, αλλά όσοι ενταχθούν στο ΕΤΕΑ θα πάρουν ακίνητα από το Κράτος για την «χασούρα» από το κούρεμα.  Ενώ εμείς, αν μείνουμε μόνοι μας;
Α)  Δεν θα πάρουν τίποτα.
Β)  Αλλά, εάν πάρουν τα εντασσόμενα Ταμεία, θα πάρουν υποχρεωτικά και τα μη εντασσόμενα.

·         Ναι, αλλά έχουμε και τον κλάδο Πρόνοιας που παίρνουμε το εφ’ άπαξ και είναι ΝΠΔΔ.  Τι θα κάνουμε;
Εάν μείνουμε ΝΠΙΔ υπάρχει η δυνατότητα να διεκδικήσουμε και να πάρουμε τον κλάδο Πρόνοιας πίσω, να ξαναφτιάξουμε το ενιαίο ΤΕΑΥΦΕ και έτσι να γλυτώσουμε το εφ’ άπαξ.  Διαφορετικά, κινδυνεύει και το εφ’ άπαξ να μειωθεί σημαντικά
(ΣΣ:  Πάντως ο Υπουργός σε όλες τις συναντήσεις που είχαμε, υποσχέθηκε ότι αν ζητηθεί, προτίθεται να ενεργοποιήσει τη διάταξη για τα Ταμεία Πρόνοιας που επιθυμούν να γίνουν ΝΠΙΔ.), όπως προέβλεπε ο Ν. 3029/2002.


Γεράσιμος Κονιδάρης
Πρόεδρος Διοίκησης ΠΟΙΕ-ΦΣΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου