Το ΔΣ του Σωματείου

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΘΡΑΚΗ, Greece
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πιπερούδης Χρήστος ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μαλκίδης Δημήτρης, ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ασπιώτης Ευστάθιος, ΤΑΜΙΑΣ: Τζουβάρας Γεώργιος, ΑΝΑΠ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Κεϊμας Στέφανος, ΜΕΛΟΣ: Καρασούλας Aθανάσιος. Μπεντίλλας Παύλος

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει αφού τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΙΚΑ, έχουν έχει κηρύξει «άτυπη» στάση πληρωμών για το 2011.
Μετά το τελευταίο αίτημα της κυβέρνησης για καταβολή του ποσού των 262 εκατ. ευρώ και το οποίο η φαρμακοβιομηχανία απεδέχθη αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης που διανύει το κράτος, η κυβέρνηση επανέρχεται απαιτώντας να κατατεθεί το εντυπωσιακά μεγάλο αυτό ποσό μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
Από τη μεριά της όμως η κυβέρνηση, τους τελευταίους μήνες όχι μόνο δεν έχει πληρώσει τα οφειλόμενα στις εταιρείες φάρμακων αφού μένουν ακόμα απλήρωτα τιμολόγια του 2010 και φυσικά του έτους που διανύουμε, τα ομόλογα που έχει δώσει στις εταιρείες για τα χρέη προηγούμενων ετών, είναι σχεδόν αδύνατο να εξοφληθούν από τις εταιρείες λόγω της μεγάλης παρακράτησης τους.
Και η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει αφού τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΙΚΑ, έχουν κηρύξει «άτυπη» στάση πληρωμών για το 2011 με αποτέλεσμα η οι οφειλές του ιδρύματος προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.
Σε όλα τα αυτά έρχεται να προστεθεί το rebate για τα έτη 2010και 2011 και οι έκτακτες εισφορές, τις οποίες οι εταιρείες έχουν προκαταβάλει παρά την οικονομική τους δυσχέρεια.
Επιπλέον, οι τράπεζες αυτή τη στιγμή δεν δανείζουν και αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Ο ΣΦΕΕ μιλά για δραματική μείωση του τζίρου σε μεγάλο μέρος των εταιρειών, κάτι που έχει προκύψει και από τις μειώσεις τιμών που έχουν επέλθει με την οριζόντια μείωση τιμών το 2010 καθώς και με τη μεσοσταθμική μείωση τιμών κατά 16,4 % το 2011.
Όλη αυτή η κατάσταση επιδεινώνει την ήδη χτυπημένη αγορά, με αποτέλεσμα πολλές από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, να μην είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να εξασφαλίσουν όλο το ποσό που απαιτείται και ιδιαίτερα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, ένας από τους πιο κερδοφόρους κλάδους της ελληνικής αγοράς που μέχρι σήμερα έδινε δουλειά σε χιλιάδες κόσμο(όχι μόνο στους εργαζόμενους στις εταιρείες καθ΄ αυτού αλλά και σε περιφερειακά συνεργαζόμενες επιχειρήσεις), κινδυνεύει με κατάρρευση και όλα αυτά κάτω από την πίεση μιας κυβέρνησης που έφερε στο απόλυτο κενό όλο τον ελληνικό λαό!
Σε επικοινωνία μας με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ Διονύση Φιλιώτη,μάθαμε ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, με αίσθημα ευθύνης αναγνωρίζουν την οφειλή του ποσού των 262 εκατ. ευρώ που απαιτείται από την Κυβέρνηση, αλλά είναι αδύνατον να καταφέρουν να συγκεντρώσουν ολόκληρο το ποσό και μάλιστα μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
Επιπλέον, ζητούν πρώτα από όλα να διασφαλιστεί ότι θα εξεταστούν όλες οι ενστάσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων πριν την πλήρη εφαρμογή της λίστας, ώστε οι εταιρείες να είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιά προϊόντα θα μπορέσουν να συμμετέχουν στη λίστα και επομένως να μπορέσει να υπολογιστεί επ’ ακριβώς το τέλος εισόδου, το οποίο έχει νομοθετηθεί.
Είναι προς όφελος των ασθενών και των οικονομικών του συστήματος υγείας, η λίστα να εφαρμοστεί με τρόπο που να μην αποκλείει κανένα φάρμακο,διότι έτσι, όχι μόνο δεν θα πληγούν οι έλληνες ασθενείς και δεν θα κινδυνέψει η δημόσια υγεία αλλά και η Πολιτεία θα μπορέσει να εισπράξει το απαιτούμενο ποσό.
Οι προτάσεις του ΣΦΕΕ προς την πολιτεία, ώστε να βρεθεί τρόπος να λυθεί αυτό το χρηματοοικονομικό κώλυμα είναι οι εξής:
1. Να γίνει ειδική πρόβλεψη καταβολής του ποσού αυτού με δόσεις.
2. Να προβλεφθεί δυνατότητα συμψηφισμού με τα εκκρεμή χρέη των ταμείων και των νοσοκομείων και φαρμακείων του ΙΚΑ προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις
3. Να γίνει πληρωμή με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, αυτά που οι εταιρείες παρέλαβαν προς εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων παρελθόντων ετών.
Οι ανωτέρω τρεις προτάσεις – λύσεις στο χρηματοοικονομικό πρόβλημα των επιχειρήσεων θα μπορούσαν να ισχύσουν κάθε μια ξεχωριστά ή και σε συνδυασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου